3 maart 2021 9:00 - 16:30

Congres Seksueel Geweld - Achter de voordeur

Seksueel geweld komt vaak voor. 11 procent van de mannen en 31 procent van de vrouwen tussen de 15 en 24 jaar geeft aan slachtoffer van seksueel geweld te zijn geweest. In de groep mensen tussen de 25 en 70 jaar zijn de percentages nog hoger: respectievelijk 13 procent en 42 procent (bron: ‘Seksuele gezondheid in Nederland 2011’ van Rutgers).

Seksueel geweld bespreekbaar maken
Seksueel geweld is een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Door de gevoelens van schuld en schaamte die slachtoffers ervaren, vragen ze niet snel om hulp. Ook angst, anderen niet lastig willen vallen met hun probleem en bagatellisering van het meemaken van seksueel geweld maken het soms moeilijk om het geweld bespreekbaar te maken.

Uit onderzoek van het Psychotraumacentrum UMC Utrecht bleek dat het gemiddeld een half jaar duurt voordat slachtoffers van seksueel geweld aan iemand vertellen wat er is gebeurd en een jaar voordat ze hulp zoeken. Tegen die tijd hebben ze vaak al last van klachten als een depressie of een posttraumatische stressstoornis

Programma

09.30 Opening
Merel van Dorp
 
09.45 Wanneer je anderen nodig hebt om achter de voordeur te komen
Debbie Maas
 
10.25 In gesprek met ervaringsdeskundigen van Team-Kim
Kim van Laar en Rik Derwig
 
10.55 Ochtendpauze
 
11.15 Wat gebeurde er achter mijn voordeur?
Iene Noorlander 
 
12.00 Lunch
 
13.00 Verdiepende kennissessies
 
14.30 Middagpauze
 
15.00 Hoe steun je als ouders je kind na seksueel misbruik?
Iva Bicanic
 
16.00 Einde

Notities

Wat een ‘coronaproof’ congres bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Locatie

De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede  (routebeschrijving)

Voor wie?
Dit congres is bestemd voor professionals binnen het sociaal domein (zorg- en welzijnsinstellingen) die zich bezighouden met beleid en begeleiding bij seksueel geweld. Zij zijn werkzaam bij zorginstellingen, welzijnsorganisaties, gemeenten, GGD,  vrijwilligersorganisaties, koepel- en brancheorganisaties, (O)GGZ, rijksoverheid, zorgverzekeraars, woningcorporaties, maatschappelijke opvang, reclassering, justitie en politie.

Tarieven
349,- per persoon (btw-vrij) | Regulier tarief *
299,- per persoon (btw-vrij) | Collega tarief (vanaf 2e deelnemer) *
299,- per persoon (btw-vrij) | Abonnee tarief (abonnees Zorg+Welzijn) *
899,- per persoon (btw-vrij) | Commercieel tarief (als je niet tot de doelgroep behoort) *
Aanmelden

* Acceptatie onder voorbehoud
Je aanmelding wordt beoordeeld door de organisatie. Wanneer je niet behoort tot de primaire doelgroep (zie website), behouden wij ons het recht om contact op te nemen om uw aanmelding te bespreken. Dit is ook van toepassing op eventuele plaatsvervangers.
Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij SKJ en Kwaliteitsregister V&V. Vul jouw relatienummer in op het inschrijfformulier als je hiervoor in aanmerking wilt komen. Het congres Seksueel Geweld staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.
Heb je een suggestie voor accreditatie van een bepaalde beroepsvereniging? E-mail dan je verzoek naar esther.sterling@bsl.nl. Wij zullen bij relevante aanvragen én meerdere aanvragen het verzoek in overweging nemen.

Website

https://www.zorgwelzijn.nl/congressen/seksueelgeweld-maart-2021