16 december 2021 9:00 - 16:00

Emotionele en fysieke Stressregulatie na Trauma

Op deze dag behandelen we het thema stress en spanning en hoe deze inwerkt op het lichaam bij en na een traumatische gebeurtenis/voorgeschiedenis. We geven theoretisch inzicht in wat er biologisch gebeurt, en gaan ook samen aan de slag om een wetenschappelijk onderbouwde stressreducerende techniek al eens in ons eigen lichaam te ervaren.

Deze methode bestaat uit een serie fysieke oefeningen die het lichaam helpen patronen van diepliggende (chronische) spierspanning uit het lichaam te ontladen. Het ontladen van het lichaam is een heel natuurlijk fysiologisch fenomeen. Als mens zijn wij nl genetisch gecodeerd om met spanning om te gaan, alleen zijn we doorheen onze ontwikkeling deze mechanismen gaan onderdrukken.

Door dit terug op te wekken wordt op een veilige manier een natuurlijk reflexief mechanisme van trilling/vibratie in spier- en bindweefsel op gang gebracht. Deze ontlading, en de regulatie van de ontlading binnen veilige grenzen, zorgt voor ontspanning in spier- en bindweefsel. Ook emoties die vastzitten kunnen hierbij terug ruimte krijgen. Op deze wijze kalmeert het zenuwstelsel en kan het lichaam terugkeren naar een staat van rust, veerkracht en balans.

Zonder woorden

Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we dat stress, spanning en trauma niet alleen een psychische, maar ook een fysieke uitwerking hebben, en zal er dus ook lichaamswerk aan te pas moeten komen willen we de weg naar een evenwichtiger leven openen. In de oefeningen ontladen we de traumaenergie die misschien al jaren vast zit, daardoor komen er nieuwe hormonen vrij die jouw stress verminderen en je herstelproces versnellen. Je stress vermindert dus zonder dat je hoeft te spreken over de stressfactoren of de traumatische ervaringen die bij jou deze stress veroorzaken.

Eenmaal goed aangeleerd, kan je deze methode toepassen als gezonde zelfregulatie, en zelfstandig en naar behoefte levenslang gebruiken. Het geeft je regie over je eigen (stress-)regulatie en daarmee een manier om doorlopend persoonlijke gezondheid en welzijn te verbeteren en te onderhouden.

 

Locatie : Zaal ‘Den Moor’ Broechem

Datum : donderdag 16 december, 9u – 16u

Kostprijs : 125 euro (incl BTW)

Middagmaal inbegrepen

Zelf voorzien: Losse kledij & yogamatje

Inschrijven

Je kan je inschrijven voor deze workshop tot en met 30 november 2021, en dit via e-mail : tanjadebacker@hotmail.commet vermelding van je naam en telefoonnummer, alsook bijzondere vragen of opmerkingen (vb maaltijden,…).

Het inschrijvingsgeld dient overgemaakt te worden op het rekeningnummer van MBTT: BE76 7330 5807 0795 met vermelding van je naam en de studiedag. Je inschrijving is pas definitief als het inschrijvingsgeld gestort is op bovenvermeld rekeningnummer.

Na betaling ontvang je een bevestiging van je inschrijving via mail. Het maximum aantal deelnemers is beperkt.

 

Covid-19                                                                                                       Wanneer de studiedag niet door kan gaan omwille van coronamaatregelen, wordt uw volledige inschrijvingsbedrag aan u terug gestort.


Annulatievoorwaarden

Bij annulatie kan een deel van het inschrijvingsgeld worden terugbetaald:
• minstens 6 weken op voorhand: 75% van het inschrijvingsgeld
• minstens 2 weken op voorhand: 50% van het inschrijvingsgeld
Minder dan 2 weken op voorhand kan een inschrijving niet meer geannuleerd worden, en is het volledige bedrag verschuldigd, u kan wel iemand anders laten deelnemen in uw plaats.

ORGANISATOR & TRAINER

Marc Van Steenkiste

Psychiater

Dr. Marc Van Steenkiste is werkzaam als psychiater op de afdeling Dauw bij Bethanië Geestelijke Gezondheidszorg en als zelfstandig psychiater bij Tripsyco te Westmalle en trainer bij MBTT. Opleidingen in Bio-energetica, Psychoanalyse (BSP), Systeemtherapie, Somatic Experiencing, Mindfulness en Compassietraining.

Tanja De Backer

Psychomotorisch therapeute

Tanja De Backer is werkzaam als psychomotorisch therapeute op afdeling Rif bij Bethanië Geestelijke Gezondheidszorg en als zelfstandig trainer bij MBTT. Opleidingen in TRE, Hartcoherentie, Somatic Experiencing, Waarnemingstraining, Mindfulness en Compassietraining.

 

VRAGEN?

Contact : Tanja De Backer

Mail: tanjadebacker@hotmail.com

Tel: 0494/86.69.32